Den danske modebranche fortsætter og udvider sundhedstjek for modeller

12. Januar 2018

Sidste år lancerede den danske modebranche verdens første sundhedstjek for modeller. Efter et succesfuldt pilotprojekt i 2017 fortsættes og udvides sundhedstjekket.

I januar sidste år lancerede den danske modebranche verdens første sundhedstjek for modeller med særligt fokus på spiseforstyrrelser. Målet med det privatfinansierede sundhedstjek var i pilotforløbet at sundhedsteste samtlige 16-årige modeller fra landets otte førende modelbureauer inden årets udgang. Det er med stor tilfredshed, at brancheorganisationer, modelbureauer og patientforeningen i dag kan fortælle, at målet er nået, og at der samlet set er blevet udført 116 sundhedstjek i det forgangne år, som tegner et tydeligt billede af, at langt de fleste modeller er fysisk og mentalt sunde.

”I Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade - LMS er vi positivt overraskede over, at modellerne generelt er sunde og har et syn på sig selv som de fleste andre teenagere. Desuden er jeg glad for, at det er lykkedes at starte et sundhedstjek op med opbakning fra landets otte største modelbureauer,” fortæller Anne Minor Christensen, formand for LMS.

Solidt grundlag for fortsættelse og udvidelse af sundhedstjek
Efter et succesfuldt pilotforløb af sundhedstjekket, der gennemføres hos LMS’ specielt uddannede fagpersoner, har initiativtagerne valgt at fortsætte sundhedstjekket. Ønsket er at teste modellerne hvert andet år frem til de fylder 20 år, og denne udvidelse vil ske over de næste to år, hvilket betyder, at i 2018 testes både de 16- og 18-årige modeller og i 2019+ testes de 16-, 18- og 20-årige modeller.

”Den danske modebranche er den første i verden, der har implementeret et konkret initiativ, der tager hånd om modellerne og holder øje med deres sundhed og trivsel. Vi er glade for, at pilotprojektet har været en succes, og at vi kan fortsætte efter planen og dermed udvide med de 18-årige modeller i år,” forklarer Eva Kruse, adm. direktør i Danish Fashion Institute.

Modellers trivsel er et kollektivt ansvar
Siden 2007 har modebranchen samarbejdet med LMS og lanceret Modebranchens Etiske Charter, der bl.a. skal sikre modellernes trivsel og medvirke til at fremme et mere sundt og naturligt skønhedsideal. I 2015 blev charteret opdateret med en række faste regler, der bl.a. handlede om ambitionerne omkring at indføre et landsdækkende sundhedstjek for modeller, hvilket nu er en realitet. Håbet er, at kunne raskmelde de mange sunde modeller og finde dem, der enten har en spiseforstyrrelse eller har en risiko og derfor kan have brug for støtte til ikke at blive syg. Udgangspunktet for sundhedstjekkene har fra starten været, at det er et fåtal af modeller, der er syge. Men i erkendelse af, at modeller er en udsat gruppe grundet deres erhverv, hvor de skal leve op til krav om kropsmål, finder initiativtagerne sundhedstjekket vigtigt.

Hvem står bag?
Sundhedstjekket er vedtaget af Danmarks otte førende modelbureauer: 2PM Management, Diva Models, Elite Model Management, Gossip Model Management, Heartbreak Model Management, Le Management, Scoop Models, Unique Models i samarbejde med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade - LMS, den tidligere modelforening Danske Modeller, brancheorganisationerne Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute samt Copenhagen Fashion Week og styregruppen for Modebranchens Etiske Charter.